Stavba domu svépomocí. Tipy jak ušetřit

Sen o vlastním bydlení můžete poměrně dobře realizovat, i bez nadměrné finanční zátěže nebo roků plánování. Pokud máte k dispozici vlastní pozemek, můžete jednoduše oslovit profesionální firmu a zadat stavbu na klíč nebo se pustit do stavby svépomocí. V tom prvním případě ušetříte čas a starosti, ale za veškeré služby samozřejmě zaplatíte. Druhá varianta vám dovolí plánovat podle svého, postupovat v realizaci s dostatečnou rychlostí a navíc i ušetřit část rozpočtu.

Nechte si poradit

Stavba domu sestává z mnoha kroků a klade nároky na odborné znalosti, zvládnutí řemesel, ale i povinné administrativy a předpisů. Není na škodu konzultovat projekt již v počátku. Odborná rada vás sice může také něco stát, ale pomůže řadu věcí urychlit nebo předejde pozdějším komplikacím. Konzultant může již předem upozornit na lepší způsob využití prostoru domu, nabídne další řešení vytápění, ohřevu vody nebo vedení elektřiny. Může posoudit zvolené materiály, vyloučí rizika i slabá místa. I na detailech záleží a budoucí podoba objektu vám poslouží k plné spokojenosti i ve výhledu dalších let. Stejně důležitá je konzultace i stavebního postupu. Plán je možné řídit tak, aby jednotlivé etapy na sebe plynuleji navazovaly. Poradce s nadhledem zhodnotí nejen návaznost v závislosti na materiálech a dalších činnostech, ale také roční dobu, ve které je možné některé práce vykonávat rychleji nebo naopak je nutné je oddálit.

Dobře vybírejte firmy i materiály

Velkou rezervu v rozpočtu můžete vytvořit i šikovným nákupem materiálu. Pokud máte možnost nakoupit předem za výhodnější cenu a materiál bezpečně skladovat až do doby využití, můžete výrazně snížit celkovou cenu stavby.

Poptejte vždy více firem a výsledky si zaznamenejte do přehledné tabulky. V ceně nezapomeňte zhodnotit i náklady na dopravu, dočasně uskladnění a další položky. Nestyďte se říct o slevu nebo, například v případě vytápění, se informovat o možných dotacích obce nebo kraje.

Stejně systematicky můžete postupovat i při výběru řemeslných firem. Jistě nemusíte zvládat celou stavbu sami. Výhodně můžete najmout brigádní síly nebo s konkrétním řemeslníkem dohodnout příznivou cenu v rámci delší spolupráce.

Realizaci vlastního bydlení můžete dotáhnout do úspěšného konce, i když nemůžete přímo stavět na vlastních letitých zkušenostech ve stavebním oboru. Odbornou konzultaci můžete kdykoli využít, zhodnotit dokončenou část a připravit se na další etapy. Můžete se nejen vyhnout problémům a komplikacím, ale navíc výrazně snížit náklady a vzít plnou rozhodovací moc do svých rukou.

« Zpět na přehled článků