Jak nejlevněji postavit dům

Vlastní bydlení je bez nadsázky nejčastějším a největším snem většiny rodin. Současné trendy setrvale opouštějí velké bytové komplexy a dávají přednost domku se zahradou. Každý člen rodiny získá větší díl soukromí a pohodlí, zásadní je možnost upravit konkrétní dispozice bytu a vytvořit vlastní prostor, který bez kompromisu vyhoví životnímu stylu i potřebám. Nový dům můžete vybrat z hotových projektů a kompletní realizaci předat firmě jako stavbu na klíč. Úspornější a efektivnější však může být stavba svépomocí.

Nechte si poradit

Realizaci domu můžete řídit sami, nemusíte platit velkou částku odborné firmě, která vypracuje projekt, zařídí potřebná povolení, dodávku materiálu a zajistí práci. Nicméně alespoň v některých krocích se konzultace s profesionály vyplatí. Můžete předejít budoucím komplikacím, časovým prodlevám nebo i vážným problémům v kvalitě zhotovení stavby.

Realizace stavby sestává z velkého souboru činností. Nastudováním legislativy, vyřizováním správního řízení a pak samozřejmě reálnou prací na projektu můžete ztratit dost času. A čas jsou peníze. Odborný konzultant se v oboru pohybuje s perfektní znalostí aktuálních norem, dokáže objektivně zhodnotit daný projekt i po praktické stránce. Upozorní na možnosti, které lépe zapracují s prostorem, nabídne alternativní řešení, která přinesou v budoucnu úsporu. Můžete probrat optimální variantu pro vytápění a ohřev vody, dispozice místnosti, řešení izolace nebo volbu materiálů. Každá rada vás může posunout dál a zhodnotit finální výsledek.

Plánujte a počítejte

Zásadní úspory přinese opatrnost a pečlivost. Základem každého projektu je vypracovaný harmonogram. Zaznamenejte si jednotlivé kroky, jejich časovou i finanční náročnost a zapište si předem i veškeré detaily, které bude třeba zařídit. V harmonogramu vyznačte dobu potřebnou na vytvrdnutí materiálu, zohlednit musíte také dny, kdy je možné provádět hlučnou práci. Důležité je také vystihnout optimální roční sezonu pro stavbu. Pokud se vám povede naplánovat předem jednotlivé úkony, práce na sebe bude lépe navazovat, vyhnete se prodlevám a možnému znehodnocení již hotové práce. S předstihem můžete poptat řemeslné firmy a třeba dohodnout i delší spolupráci, která nabídne i lepší finanční podmínky. Pokud máte dobře zabezpečené prostory pro skladování materiálu, můžete využít slevy a nakoupit část s předstihem. Výrazně ušetříte nákupem stavebního materiálu, dejte si však pozor na dobrý odhad množství. Informujte se také předem o možnostech dotačních programů. Výběrem ekologického zdroje vytápění můžete uspět v řízení a zajímavou část investice získat zpět. Vlastní bydlení vás nemusí dohnat k psychickému ani finančnímu vyčerpání. Domek se zahradou je realizovatelným projektem, nicméně klade nároky na dobré znalosti v několika oborech. Nechte si poradit a vyhněte se zbytečným komplikacím. Odborné firmy vás mohou provést celým procesem se znatelnou úlevou.

« Zpět na přehled článků